HEM         OM OSS         PRODUKTER         BESTÄLLNING         KÖPVILLKOR
KALENDER         RECEPT         VÅRA DJUR         FOTOALBUM         KONTAKT
 
OM HOLMÅKRA LAMM & NÖT
 
 
Andreas och Cicci heter vi som driver Holmåkra Lamm & Nöt. Gården har funnits i Andreas släkt i fyra generationer och såg ut som de flesta andra gårdar, med några kor, några grisar och lite höns. När Andreas tog över gården 2003 satsade han på mjölkkor, korna har han alltid haft en förkärlek till. Cicci flyttade in på gården 2009 och bidrog med ytterligare djurintresse och hjälp på gården.

Mjölkkorna var tyvärr svåra att få lönsamhet i, och 2010 började vi resan mot vår fårbesättning. Ett nytt fårhus byggdes och vi ställde om hela gården till en KRAV produktion. Vi startade med 300 tackor och ökade efter något år till 500 tackor och tog över Himledalenslamm som det hette då. Idag ligger vår produktion i 450 tackor som lammar på lite olika tider på året. Här föds ungefär 650 lamm om året.

Efter ytterligare ett år bestämde vi oss att det var dags att sluta med mjölkkorna. Det var med ett tungt hjärta som de lämnade gården. Vi hade en del ungnöt kvar ändå, och Andreas som hade lite svårt att släppa sina kor bestämde sig för att ändå ha några kor kvar för köttproduktion. Sagt och gjort, varför ha bara några när man kan ha fler! Ladugården byggdes om till en lösdrift och nu finns här 55 kor som skall kalvar varje år! Vi byggde även en ligghall till våra ungdjur, där de går i en stor fin hage och får växa under vinterhalvåren. Därmed följer vi hela kedjan i vår nötproduktion.

Tre barn har vi också, Lucas, Vilma och Oscar! De har sedan de var mycket små vart med oss när vi har arbetat med djuren och odlingen. Som tur är tycker de att det är jätte kul och trivs bra i djurens sällskap.

Holmåkra Lamm & Nöt är en gård i ständig utveckling, och man vet aldrig vad som händer här näst!
 


Vi är glada att fått stöd via Landsbygdsprogrammet!

Vi är mycket glada att vi fått möjlighet att få företagsstöd inom Landsbygdsprogrammet/ Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Denna investeringen sker för att öka konkurrenskraften inom jordbruk. Stödet täcker cirka 40% av kostnaderna.

Vi har i flera år byggt och utvecklat gården för att få den bästa djurvälfärden. Vi har byggt om vår gamla ladugård för att få ett ljust och luftigt stall med stor rörelsefrihet för djuren under kalvning, samt byggt ett nytt utedrift stall till våra ungdjur där de har tillgång till både stall och utevistelse året om. Till för våra får har vi byggt en tillbyggnad, för att kunna utöka produktionen, samt gjort ett eget flasklammsstall för att kunna hålla en god miljö för dem. I detta utrymme håller vi även på att göra en bra hantering för exempelvis klippning och vägning. det underlättar för att hålla en god djurhälsa och ett hållbart arbetssätt.