Helstekt lammsadel med rostad vitlökssås och ugnsbakade rotsaker

6 portioner

1,5 kg lammsadel
1 tsk salt
1 vitlöksklyfta, krossad
1 km svartpeppar

500 g morötter, i bitar
3 palsternacka, delad på längden
3 gula lökar, i klyftor
400 g potatis, i klyftor
1 purjolök, i bitar
5 vitlöksklyftor, skalade
1/ 2 dl olivolja
1 msk farinsocker
300 g champinjoner, halverade
1/ 2 dl färsk rosmarin, hackad

3 vitlöksklyftor, skalade
2 msk smör
2 msk tomatpuré
5 dl tomatjuice
1 tsk timjan
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 175º. Putsa bort fettkappan, synliga hinnor och senor. Blanda salt, vitlök och peppar och gnid in sadeln. Lägg sadeln i en långpanna och sätt i en digitaltermometer. Stek till innertemperatur 65º. Låt sadeln vila i folie ca 15 min.

Höj gradantalet till 200º. Blanda alla grönsaker utom svampen med olja och farin. Baka i ugn ca 20 min tills de är mjuka men har tuggmotstånd. Tillsätt svamp och rosmarin då 5 min återstår.

Bryn och genomstek vitlöken i smör på låg värme. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp.

Mixa såsen och smaka av med salt och peppar. Kan göras 1 dag i förväg och förvaras kallt.

Skär loss köttet från benet och skiva det. Lägg tillbaka det i sadeln.