Helstekt lammsadel med rostad vitlökssås och ugnsbakade rotsaker
6 portioner 1,5 kg lammsadel 1 tsk salt 1 vitlöksklyfta, krossad 1 km svartpeppar 500 g morötter, i bitar 3 palsternacka, delad på längden 3 gula lökar, i klyftor 400 g potatis, i klyftor 1 purjolök, i bitar 5 vitlöksklyftor, skalade 1/ 2 dl olivolja 1 msk farinsocker 300 g champinjoner, halverade 1/ 2 dl färsk rosmarin, hackad 3 vitlöksklyftor, skalade 2 msk smör 2 msk tomatpuré 5 dl tomatjuice 1 tsk timjan salt och svartpeppar Sätt ugnen på 175º. Putsa bort fettkappan, synliga hinnor och senor. Blanda salt, vitlök och peppar och gnid in sadeln. Lägg sadeln i en långpanna och sätt i en digitaltermometer. Stek till innertemperatur 65º. Låt sadeln vila i folie ca 15 min. Höj gradantalet till 200º. Blanda alla grönsaker utom svampen med olja och farin. Baka i ugn ca 20 min tills de är mjuka men har tuggmotstånd. Tillsätt svamp och rosmarin då 5 min återstår. Bryn och genomstek vitlöken i smör på låg värme. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp. Mixa såsen och smaka av med salt och peppar. Kan göras 1 dag i förväg och förvaras kallt. Skär loss köttet från benet och skiva det. Lägg tillbaka det i sadeln. |