Grillad marinerad hel lammsadel/rygg
Ingredienser 4 personer: 800 g lammsadel m. ben 1/2 dl olivolja 1 kvist rosmarin 1 vitlöksklyfta grovmalen svartpeppar 1 msk soja 2 stora bakpotatis saft från en lime ca 1 dl olivolja 2 små kronärtskockor 2 msk smör Rödvinssky: 2 dl rött kraftigt vin 2 msk balsamvinäger 2 dl kraftig kalvbuljong (vatten+ fond) 1 tsk socker salt och malen vitpeppar Gör så här: Kör oljan med rosmarin, vitlök, svartpeppar och soja i en mixer, eller hacka rosmarinen och vitlöken och vispa ihop allt. Häll marinaden i en kraftig plastpåse. Lägg lammsadeln i marinaden och låt ligga i ca 2 timmar i rumstemperatur. Koka potatis och kronärtskockor mjuka i lättsaltat vatten. Potatisen ska ha en liten hård kärna. Låt svalna och skär sedan potatisen i ca 2 cm tjocka skivor och lägg potatisen med snittytan nedåt i en blandning av olivolja och limesaft. Vänd då och då på potatisen. Dela skockorna i kvartar och pilla bort håren i mitten. Lägg en klick smör på varje ljummen skocka och krydda med lite salt. Koka ihop ingredienserna till rödvinsskyn i en kastrull tills endast 1 dl återstår. Grilla lammet på inte allt för hög värme och vänd då och då på sadeln. Innertempen bör vara ca 60°C om man vill att köttet ska vara lite rosa. Grilla även potatisen och skockorna. Skär ur kotlettraderna ur ryggen, skiva och servera med potatis, kronärtskocka och rödvinssky. Glöm inte innerfilén på undersidan av sadeln! En enkel sallad hör till. |