Lammfrikassé med kantareller och purjolök


Foto: Arne Adler

4 portioner

500 g lammbog, tärnad 2,5x2,5 cm
4 schalottenlökar, klyftade
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

1,5 dl lamm eller hönsbuljong
1 dl matlagningsgrädde
2 msk vetemjöl
2 msk pressad citron
salt och vitpeppar
1 dm purjolök, finstrimlad

250 g kantareller, i stora bitar
1 msk smör
250 g ris

eventuellt färsk oregano och rosmarin till garnering

Fräs löken i smör i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt kött och vatten så det täcker. Salta och peppra. Sjud 1 tim. Ta upp lök och kött. Tillsätt buljong och grädde och sjud 10 min.

Red med mjöl utrört i vatten till lätt simmig konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar. Sila genom finmaskig sil. Tillsätt purjolöken.

Blanda ner lök och kött och låt allt bli varmt.

Stek svampen i smör.
Servera med kokt ris och garnera med örter.

(Recept från Svensk Köttinformation)